Normal kilonun altında olmanın kişi için sağlıksız ve zararlı olduğu bilinmelidir. Düşük kilo nun fizyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan bir takım olumsuz etkilerinden bahsetmek mümkündür. Anoreksiya Nervoza tanısını karşılayan kişilerin ise normal kiloda olmayı reddettikleri, kilo almaktan şiddetle korktukları, gıda alımını şiddetle azalttıkları, kendi bedenlerini ve beden biçimlerini yanlış yorumladıkları görülmektedir.

Beynimiz çalışırken vücut enerjisinin büyük kısmını kullanır. Düşük kiloda olan kişilerde beynin günlük çalışma faaliyetleri için gerekli enerji sağlanamadığında kişi düşünce işlevselliğinde, plan yapma ve karar verme becerileri gibi yönetici ve yürütücü işlevlerde zorluklar yaşayabilir, konsantrasyon güçlüğü çekebilirler. Duygu durumlarında iniş ve çıkışlar yaşayabilen düşük kilolu kişilerin sıklıkla kaygı ve huzursuzluk hissettikleri görülebilmekte, duygularının davranışlarına etki etmesiyle özellikle yemek yeme alışkanlıkları ile ilgili bir takım takıntılı davranışlar sergileyebilmektedirler.

Takıntılı bir hayat tarzıyla birlikte belli başlı rutinleri benimseyen ve genellikle bu sınırların dışına çıkmayı istemeyen düşük kilolu kişiler, sosyal yaşamda da zorluklarla karşılaşırlar. Yaşamlarında ve ilişkilerinde daha çok kendilerine odaklı olmaları; eğitim, iş ve sosyal yaşamdaki ilişkilerinde işlevselliklerinin azalmasına, dahası bunun sonuncu olarak sosyal yaşamdan geri çekilmelerine yol açar.

Zayıf kişiler yanlızca düşük kiloda olmaları sebebiyle değil, aynı zamanda düşük kiloda olmayı belli bir dönem sürdürdükleri için de önemli fizyolojik problemlerle karşılaşabilirler. Hormonal değişimlere bağlı adet düzensizlikleri, cinsel istek ve uyarılmada azalma; uyku kalitesinde düşüklük; mide ve bağırsaklarda midenin küçülmesine bağlı sindirim problemleri, yemek yeme alışkanlıklarındaki aşırı baharat ve tatlandırıcı kullanımına bağlı tat algısı problemi; kalp ve damar sistemlerinde ritim bozukluğu ve düşük tansiyon problemleri; kemik direncinde azalma ve kemik erimesi gibi problemler, kas zafiyeti ve kaslarda azalmaya bağlı hareket etme sorunları; ciltte kuruluk, tüylenme ve saç dökülmesi gibi rahatsızlıklar görülebilecek olası klinik tablolara örnek teşkil eder.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep Pınar

Moral Psikiyatri Kliniği